FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Stiinta Si Tehnologie - intrebari
Datorita carei inventii lampa cu gaz a constituit un concurent serios pentru bec?
1 raspunsuri 249 vizualizari  raporteaza
Mira on Sunday, November 07, 2010 in Stiinta Si Tehnologie - intrebari



 raspuns 1
Pana in 1885 o lampa cu gaz dadea lumina numai datorita flacarii care ardea. Este adevarat ca aceasta lumina era mai puternica decat cea oferita de o lumanare, dar existau o serie de dezavantaje: consumand oxigen pentru ardere, lampa crea efectul de 'aer inchis' in incaperea in care era utilizata, incalzea incaperea respectiva si, daca se dorea mai multa lumina, efectele neplacute, amintite anterior, se amplificau. Incepand din 1860 s-a incercat si s-a reusit introducerea unui nou sistem de iluminare produsa de catre becuri, care functioneaza prin intermediul curentului electric. Cu toate acestea, in 1885, chimistul austriac, Dr. Cari Auer von Welsbach a inventat asa-numitul 'ciorap de iluminat'. Acesta este alcatuit dintr-o tesatura de bumbac tratata chimic, ce se dispune chiar peste flacara de gaz. Tesatura respectiva se incalzeste si lumineaza mult mai puternic decat flacara in sine (daca materialul este bine ales). Prin folosirea acestui sistem de iluminare se utiliza numai 40% din cantitatea de gaz necesara in mod normal unei lampi si se obtinea aceeasi intensitate a luminii, acest sistem de iluminare fiind astfel mai ieftin decat cel electric.
0

     raspunde    raporteaza   
FamousWhy Editor on Sunday, November 07, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate