raspuns 1
|
Vinurile spumoase cunoscute sub denumirea de sampanie exista din sec. al XVII-lea. Procedeul de obtinere a sampaniei a fost pus la punct in Champagne, mai exact in regiunea din imediata apropiere a oraselor Reims si Epernay din nord-estul Frantei. Vita era cultivata in special de catre calugari si, conform legendei, calugarul benedictin Dom Perignon ar fi fost cel care ar fi pus la punct procedeul de obtinere a sampaniei. Este posibil, insa, ca in acea regiune, in iernile reci sa fi fost stopat procesul de fermentatie, vinurile fermentand mai tarziu, in timp ce se gaseau in sticle, astfel obtinandu-se, de fapt, sampania. In prima jumatate a sec. al XVIII-lea productia de sampanie a devenit un factor economic deosebit de important al regiunii si firme producatoare cunoscute si in prezent, cum ar fi, de pilda, Veuve Clicquot, Krug, Bollinger si Moet et Chandon, au luat fiinta in perioada respectiva.
In procesul de obtinere a sampaniei, perfectionat in timp, dar nu foarte mult modificat se porneste de la un vin sec, normal, lacare se adauga o cantitate relativ mica de zahar si drojdie inainte de a fi tras in sticle. Astfel are loc un al doilea proces de fermentatie, iar dioxid |
|
0 |
|
|
FamousWhy Editor on Sunday, November 07, 2010 |
|