FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Lumina - intrebari
Cum a determinat Ole Romer în 1676 viteza luminii? Lumina
1 raspunsuri 991 vizualizari  raporteaza
Lavinia on Wednesday, August 18, 2010 in Lumina - intrebari



 raspuns 1
Astronomul danez Ole Ramer a putut dovedi, pornind de la observaţiile sale legate de sateliţii lui Jupiter, că viteza luminii nu este infinită. In acea perioadă, astronomul dorea să determine perioada în care satelitul Io înconjura planeta Jupiter. Intre anii 1672 şi 1675 Romer a facut observaţii riguroase, dorind să constate când dispărea Io în conul de umbră al planetei Jupiter şi când se repeta acest fenomen, în cele din urmă, astronomul danez a observat că Io făcea înconjurul planetei al cărui satelit era în 42,5 ore. După un timp, Romer a constatat că rezultatul obţinut nu era tocmai exact. Timpul necesar satelitului pentru a face un înconjur al planetei părea sâ nu se modifice, dar după o jumătate de an Io a intrat cu circa 1 000 de secunde mai târziu în conul de umbră al lui Jupiter. La diferenţă de încă o jumătate de an estimările astro-nomului păreau a fi din nou exacte. Romer s-a gândit multa vreme la această aparentă eroare şi a găsit în cele din urmă explicaţia: datorită faptului ca orbi-tele planetelor au forma unor elipse, în decursul unui an distanţa Pământ-Jupiter era o dată mai scurtă şi o dată mai lungă. Deoarece viteza luminii nu este infinita, a concluzionat Romer; luminii îi trebuie uneori mai mult timp pentru a ajunge pe Pământ. Pe baza datelor de care dispunea, astronomul a calculat viteza luminii la 225 000 m/s. Valoarea exactă, cunoscută astăzi, este de 299 792,458 km/s.
5

     raspunde    raporteaza   
Nicolae on Wednesday, August 18, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate