FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Stiinta Si Tehnologie - intrebari
Cine a fost Gottfried Wilhelm Leibniz?
1 raspunsuri 342 vizualizari  raporteaza
Sorin on Sunday, November 07, 2010 in Stiinta Si Tehnologie - intrebari



 raspuns 1
Dupa ce a studiat filosofia si dreptul si s-a aflat o vreme la Mainz si Paris (1672-1676), Leibniz (1646-1716) a intrat in slujba ducilor de Braunschweig-Luneburg. A indeplinit o serie de misiuni diplomatice si a avut legaturi cu importanti oameni de stiinta ai vremii sale (a corespondat cu somitati ale lumii stiintifice), dar a fost preocupat si de organizarea vietii stiintifice. (Datorita eforturilor pe care le-a depus, in 1700 este inaugurata Academia Prusaca de stiinte, cu sediul la Berlin.) Omul de stiinta incearca sa realizeze un compromis intre protestantism si catolicism. Leibniz a intreprins si o serie de cercetari istorice, formuland idei care au avut un rol deschizator de drumuri in diferite domenii stiintifice. Descoperirile sale in domeniul matematicii si logicii nu au putut fi intelese in mod corespunzator decat in secolul nostru. Leibniz a realizat o masina de calculat cu ajutorul careia se puteau efectua inmultiri si impartiri. El a pus la punct si sistemul binar (fiecare numar poate fi exprimat cu ajutorul cifrelor 0 si 1), pe baza caruia lucreaza si in prezent computerele. Fara a avea nicio legatura cu cercetarile lui Newton, Leibniz a pus la punct calculul infinitesimal si a fost pe cale sa descopere legea obtinerii energiei, in domeniul filosoflei, omul de stiinta a incercat sa puna la punct un sistem rational bazat pe descoperirile sale din domeniile stiintelor naturii si matematicii. In cadrul acestui sistem sunt luate in considerare particularitatile individului fara a se renunta la raportarea acestuia la universal (Dumnezeu). Pentru Leibniz in principiu lumea este rationala si desavarsita. Conform teoriei monadelor pe care a formulat-o, Cosmosul este alcatuit din unitati indivizibile de existenta (monade), care poarta in sine legile Universului, avand diverse calitati si care au fost dispuse intr-o 'armonie prestabilita' de catre 'monada initiala' (Dumnezeu). Pornind de la aceasta teorie de baza, Leibniz a tratat probleme psihologice, etice, ale filosofiei dreptului si ale esteticii. Doar cateva dintre ideile sale tehnice si politice au fost puse in practica. Datorita spiritului sau complex si gandirii sale canalizate spre o serie intreaga de probleme, marele om de stiinta nu a trecut la o sintetizare a ideilor sale. Mostenirea pe care ne-a lasat-o si care cuprinde inca o serie intreaga de scrieri nepublicate este administrata de catre Societatea Leibniz. Datorita culturii sale universale si realizarilor sale in domenii dintre cele mai diverse, Leibniz poate fi considerat a fi unul dintre cei mai mari invatati pe care i-a avut vreodata cultura europeana.
0

     raspunde    raporteaza   
FamousWhy Editor on Sunday, November 07, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate