FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Arta Cultura - intrebari
Ce sunt breslele meseriasilor?
1 raspunsuri 542 vizualizari  raporteaza
Elena on Friday, August 06, 2010 in Arta Cultura - intrebari



 raspuns 1
Având ca model corporaţiile comercianţilor care s-au format în sec. al XI-lea, în sec. al XII-lea meseriaşii europeni încep să se organizeze în bresle sau corporaţii. La început aceste organizaţii au fost frăţii organizate pe considerente religioase, dar în curând caracterul acestor organizaţii s-a modificat. Pe la jumătatea sec. al XII-lea în multe dintre oraşele Europei Occidentale, toţi meseriaşii trebuiau să se înscrie în bresle sau corporaţii, deoarece organizaţiile respective dobândiseră de la stat sau de la monarhie dreptul de a exercita controlul asupra unui anumit domeniu de activitate. Astfel, orice persoană care dorea să exercite profesia de tâmplar trebuia să devină membră a breslei, deoarece în caz contrar nu putea să-şi vândă produsele. Breslele aveau grijă ca produsele realizate sa prezinte aceeaşi calitate, astfel încât niciun meseriaş sa nu aibă vreun avantaj în comparaţie cu ceilalţi, Procedându-se astfel se asigura un nivel calitativ ridicat, dar era interzis orice fel de mijloc de promovare şi erau respinse tehnicile de lucru noi. Modul de pregătire al meseriaşilor a fost şi el reorganizat. Incepătorul trebuia să fie mai întâi ucenic pentru ca, apoi, după o anumită perioadă de pregătire şi după susţinerea unei probe devenea calfă. După un anumit număr de ani în care calfa se perfecţiona muncind, se prevedea dreptul ca respectiva calfa să dea o probă, astfel încât sa se ridice la rangul de maistru sau meşter. Şansele de a obţine acest statut erau însă deosebit de limitate, pentru că numărul celor ce luau decizii în cadrul breslei trebuia să fie cât mai redus.
Puterea de care se bucurau breslele a constituit secole de-a rândul o piedică în calea progresului şi abia în sec. al XVI-lea influenţa pe care acestea o aveau s-a mai diminuat.

0

     raspunde    raporteaza   
Editor FW on Friday, August 06, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate