FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Stiinta Si Tehnologie - intrebari
Ce s-a putut dovedi cu ajutorul pendulului lui Foucault?
1 raspunsuri 246 vizualizari  raporteaza
Corina on Sunday, November 07, 2010 in Stiinta Si Tehnologie - intrebari



 raspuns 1
Efectuand in 1851 un experiment, Leon Foucault a reusit sa demonstreze pentru prima data, pornind de la forta Coriolis, faptul ca Pamantul se roteste in jurul axei sale. Experimentul porneste de la ideea de baza ca o sfera aruncata de pe un turn inalt nu va ateriza in punctul aflat exact in prelungirea punctului de unde cade, ci va avea o deviatie, aceasta datorita faptului ca in timpul necesar caderii sferei, Pamantul s-a miscat. Tocmai testul pe care l-am descris anterior nu a putut fi efectuat la momentul respectiv, deoarece nu existau turnuri suficient de inalte si metode de determinare suficient de precise. Astfel, daca se fixeaza o greutate pe o franghie lunga si se deplaseaza precum un pendul, se va observa ca greutatea nu va lovi mereu in acelasi punct, cand va atinge amplitudinea maxima, ci va descrie un cerc, adica in zece minute se deplaseaza la o distanta de aproximativ doua grade fata de punctul pe care 1-a atins anterior pe un cerc. Realitatea este ca nu planul pendulului s-a modificat, ci ca s-a miscat Pamantul.
0

     raspunde    raporteaza   
FamousWhy Editor on Sunday, November 07, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate