FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|
 
0


 famous?
Stiinta Si Tehnologie - intrebari
Ce este 'praful Schwarz' ÅŸi cine l-a descoperit de fapt?
1 raspunsuri 1096 vizualizari  raporteaza
Mira on Wednesday, August 18, 2010 in Stiinta Si Tehnologie - intrebari



 raspuns 1
Praful de puşcă, aşa-numitul "praf Schwarz" este un amestec granulat, a cărui culoare variază de la gri-ardezie, la negru intens, compus din 75% din greutate azotat de potasiu (KN03), 15 % din greutate lignit (obţinut din lemn de anin, tei, fag, plop sau mălin) şi 10 % în greutate sulf pur. Praful de puşcă se aprinde la o temperatură de 270 °C şi explodează la o temperatură de 2 400 °C. Acest compus era folosit de chinezi încă din anul 1000 (însă numai pentru petarde). Praful de puşcă a fost utilizat în confruntări armate în cadrul campaniilor sultanului Mahmud Bigarh din Gujarat (India). Portughezii au fost cei care au adus pentru prima oară "praful Schwarz" în Europa, încă din 1334 praful de puşcă era produs în cantităţi mari în Anglia şi în 1340 şi în Germania. Cu toate acestea, inventarea prafului de puşcă îi este atribuită în continuare călugărului german Berthold der Schwarze (Berthold cel Negru), cunoscut şi sub numele de Bertholdus Niger sau Berthold Schwarz. Tot căutând Piatra înţelepţilor, călugărul a avut parte de tot soiul de explozii şi a început să facă experienţe cu amestecuri compuse din azot, sulf şi cărbune. Berthold şi-a dat seama de faptul că invenţia sa ar putea fi de folos armatei şi a pus la punct în 1313 primele amestecuri de praf de puşcă pentru pistoale şi tunuri. In Anglia, primele reţete de praf de puşcă au fost realizate de către Roger Bacon.
0

     raspunde    raporteaza   
Luca on Wednesday, August 18, 2010




 
In aceasta pagina puteti posta orice intrebare "faimoasa" pe care o aveti in minte sau puteti posta un raspuns sau mai multe la intrebari deja existente, bineinteles daca sunteti atrasi de subiect. Intrebarile si raspunsurile sunt diferentiate de voturi acordate de alti vizitatori ai site-ului, iar cele mai "faimoase" sunt scoase in evidenta mai mult in listari.

 
Categorii Populare

categorii intrebari

 
Topic-uri Populare
» Cum
    Cum a Cum este Cum se  Cum va Cum sa Cum fac Cum s-ar Cum as
» Cine
    Cine a Cine este Cine va Cine ar Cu cine Cine poate
» Cand
    Cand s-a Cand a Cand va De cand  Cand au 
» Cand
    Unde a Unde s-ar Unde va Unde sunt Unde pot

vezi toate